Tweevoudig Olympisch kampioen gaat na zomer vol tv-optredens voor wereldrecord op 1.000 meter Zelfs sterrenstatus brengt Kjeld Nuis niet meer van zijn stuk

Zelfs sterrenstatus brengt Kjeld Nuis niet meer van zijn stuk

De status van Kjeld Nuis als schaatser is sinds de laatste Olympische Winterspelen er eentje van absolute wereldtopper. Zonder enige discussie. Mooi bewijs daarvan is de ploegpresentatie van Jumbo, net voor de start van dit schaatsseizoen. Is in voorgaande jaren de media zo goed als alleen in teamgenoot Sven Kramer geïnteresseerd, nu zijn de schijnwerpers net zo massaal op Kjeld Nuis gericht.

Kjeld Nuis en Sven Kramer verschillen in leeftijd slechts drie jaar. Terwijl Kramer (32) al meer dan 10 jaar alle ogen op zich weet gericht, staat Nuis (29) pas sinds de winter van 2018 écht in de belangstelling. In dat licht bezien is Kjeld Nuis een laatbloeier. Maar enkel kijkend naar hard kunnen schaatsen, is Nuis ook al heel wat jaren van de partij. Echter, vele jaren staat het onvoldoende kunnen omgaan met druk de doorbraak naar de absolute top van de wereld Kjeld Nuis in de weg.

Beslissende momenten

Het is in de schaatswereld snel duidelijk dat Kjeld Nuis veel in zijn mars heeft. Als 19-jarig talent haalt Jac Orie hem naar zijn team. Nuis wint nationale titels, goud op World Cups en zilver op WK’s. Maar wereldtitels blijven lang uit, zoals ook deelname aan Olympische Spelen. Soms het gevolg van ziekte of een blessure. Maar meestal van de druk die hij voelt op beslissende momenten en waarmee hij niet kan omgaan. Te vaak laat die druk Kjeld Nuis figuurlijk en soms zelfs letterlijk struikelen.

PyeongChang in 2018 is op 28-jarige leeftijd de eerste Winterpelen voor Kjeld Nuis, nadat hij een seizoen eerder  wereldkampioen op de 1.000 en 1.500 meter is geworden. In dat seizoen vallen alle puzzelstukjes op z’n plek voor Nuis en die lijn houdt hij stevig vast. Sessies met een psycholoog en het vaderschap geven hem zoveel rust, dat hij zich niet meer gek laat maken. Zowel fysiek als mentaal is Kjeld Nuis niet meer van zijn stuk te brengen.

“Ik heb mijn hele leven keihard getraind en geleefd voor mijn sport. Maar ik moet toegeven dat ik soms moeilijk met de spanning kon omgaan. Was gewoon lastig. Ik ben superblij dat ik daar werk van heb gemaakt. Ik ben de afgelopen jaren heel intensief bezig geweest met hoe ik moet toeleven naar een wedstrijd, met de mentale kant van de sport. Dat heeft me een betere sporter gemaakt. De Olympische titels geven me het gevoel alsof ik op het mentale vlak door een barrière ben gegaan.”

Linda’s Zomerweek

Door een barrière gegaan, waardoor niets meer de hedendaagse Kjeld Nuis uit balans brengt. Ook niet alle aandacht in de maanden na het behalen van de Olympische titels op de 1.000 en 1.500 meter. Buiten het schaatsen verandert er veel in het voorjaar en de zomer van 2018 voor tweevoudig olympisch kampioen Kjeld Nuis. “Boodschappen doen duurt tegenwoordig wat langer. Soms ben ik wel een uur bezig, omdat iedereen me aanspreekt over hoe mooi ze het afgelopen winter vonden”, zegt Nuis met een glimlach.

Zijn successen in Zuid-Korea maken Kjeld Nuis ook naast de schaatsbaan tot een bekende Nederlander, inclusief bijbehorende aandacht. Hij is te zien in tv-programma’s als Ranking the Stars en Linda’s Zomerweek. “Ik ben alleen ingegaan op wat me écht leuk leek. Ik heb 60 á 70 verzoeken gehad voor tv-optredens. Tegen 90% heb ik nee gezegd. Anders had ik alleen daaraan al een fulltime baan.”

Snottebel

Kjeld Nuis geeft aan dat zijn vriendin Jill zo nu en dan wel op de rem moest trappen. “In de periode naar de Spelen toe draaide alles om mijn sport en dat ging nadrukkelijk ten koste van de tijd en aandacht voor Jill en onze zoon Jax. Na de Spelen ben ik er weer veel meer voor jullie, zei ik tegen Jill als ze daar soms problemen mee had, als de balans helemaal doorsloeg naar mijn sport. Nu waren de Spelen achter de rug en was ik weer vaak afwezig door allerlei verplichtingen, met voorop de tv-programma’s. Moest ik plots weg voor drie dagen opnamen. Jill moest me zo nu en dan afremmen, heel terecht, voor een juiste balans. Topsport maakt egoïstisch en dat is niet altijd leuk voor het thuisfront.”

“Ik werk er hard aan om alles meer in balans te brengen of te houden. Mijn vriendin en zoon verdienen dat ook. Ze geven me veel energie. En vooral dankzij hen ben ik meer gaan relativeren, waardoor ik ook meer rust heb gekregen. Ik herinner me nog de tijd dat ik iedereen en alles op grote afstand hield als ze ook maar een beetje verkouden waren. Bang dat ik was te worden aangestoken. En nu: hoe groot zijn snottebel ook is, mijn zoontje komt me altijd een kus geven. Of ik wil of niet, ik houd hem niet tegen. Maar ik ben er nog nooit ziek van geworden. Een mens lijdt het meest van wat hij vreest, zo is maar weer eens duidelijk. En als ik na een mindere trainingsdag of wedstrijd thuiskom, is hij altijd enthousiast en vindt hij papa altijd goed. Geweldig gewoon.”

Geweldig noemt Kjeld Nuis ook zijn snelheidsrecord meteen na het Olympisch schaatsseizoen. Op het natuurijs in het Zweedse Lulea kwam hij achter een auto met windscherm tot een topsnelheid van 93 kilometer per uur en is daarmee de snelste man ooit op schaatsen. “Was de baan langer geweest, dan had ik de 100 gehaald. Ongelooflijk die ervaring, zo snel, écht kicken. Voor herhaling vatbaar.”

Schuldgevoel

Kjeld Nuis is nooit bang geweest dat al zijn activiteiten, zoals het snelheidsrecord en alle tv-optredens, van negatieve invloed zijn op zijn schaatsprestaties dit winterseizoen. “Ik zat soms wel met een licht schuldgevoel in de auto op weg naar weer een afspraak. Dan dacht ik: ik had nu eigenlijk op de bank moeten liggen om uit te rusten. Dat is de topsporter in mij. Begrijp me niet verkeerd, ik maakte die keuzes zelf, maar dacht wel: dit kan me energie kosten”, vertelt Nuis, om te vervolgen met: “Ik heb in de zomermaanden ook hard en goed getraind. Natuurlijk ben je benieuwd hoe het gaat op het ijs als het seizoen begint. Maar dat is elk jaar zo. Dat heeft elke schaatser.”

In de eerste weken van het nu lopende schaatsseizoen, net voor het ter perse gaan van deze editie van Sportjaar, blijkt dat het met de vorm van Kjeld Nuis heel goed zit. Als die eerste wedstrijden model staan voor de rest van het seizoen, dan is Kjeld Nuis zeker weer op de 1.000 meter van aparte klasse. “Als de eerste races zo goed gaan, is dat een heel lekkere bevestiging. Een bevestiging dat ik nog steeds fucking snel ben.”

Met veel vertrouwen en ambities is Kjeld Nuis aan dit seizoen begonnen. “Ik wil sowieso goed zijn bij de WK afstanden in Inzell. En ik hoop aan het einde van het seizoen op de kilometer een wereldrecord te rijden bij de World Cup-finale in Salt Lake City. Dat is altijd een droom geweest”, aldus Kjeld Nuis, die helemaal klaar lijkt te zijn om ook dit jaar zijn doelen te realiseren.

Noch zijn status als schaatser noch zijn sterrenstatus als gevolg van al zijn optredens naast de schaatsbaan brengen de tweevoudig Olympisch kampioen aan het wankelen. Niets en niemand maakt Kjeld Nuis nog gek. Met bovenal dank aan Jill en Jax.

Terug