Stimuleren, motiveren en faciliteren sportieve levensstijl hoog in HRM-vaandel Werknemers Sibo en VGE uit de startblokken voor sportieve daden

Werknemers Sibo en VGE uit de  startblokken voor sportieve daden

Maart 2016

Het voorjaarszonnetje straalt deze zondag voor het eerst dit jaar. Zo’n 30 medewerkers van het Veghelse bedrijf Sibo en van het in Son gevestigde VGE, maken zich onder mijn leiding op voor een sportieve clinic, met keuze uit wandelen, hardlopen en mountainbiken. Het moet de aanzet zijn tot meer sportieve daden, bij voorkeur als structureel onderdeel van een bewuste en verantwoorde levensstijl.

Sibo en VGE behoren beide tot de Sinvest Group. Sibo is gespecialiseerd in vijverproducten, kunststof leidingen, beregening- en zwembadtoebehoren. VGE is producent van UV-C apparatuur en filters. Beide bedrijven hebben veel aandacht voor de ontwikkeling en welzijn van de werknemers.

Drempel zo laag mogelijk

De clinics worden gepresenteerd onder de noemer ‘Sibo & VGE Sport!ef’. “We willen sporten zeker niet verplichten”, zo stelt Danny de Klijn namens Sibo en VGE. “Stimuleren, motiveren en faciliteren, dat is wat we als werkgever doen. En de drempel zo laag mogelijk maken om aan beweging te doen. Ieder op zijn eigen niveau, ieder met een eigen doelstelling. Voor de één betekent dat in plaats van met snoep op de bank een fietstocht maken, voor de ander is dat hardlopen of een heerlijke wandeling na het avondeten. Puur recreatief of met een prestatief doel.”

Welke keuze wordt gemaakt, maakt Danny de Klijn dan ook niets uit. Als bewegen maar tot de vrijetijdsbestedingen behoort. “Met de wetenschap dat iedereen in de toekomst tot op hogere leeftijd moet blijven werken, is het belangrijker dan ooit dat iedereen vitaal en gezond blijft. Daarop is ons HRM-beleid dan ook mede gericht. Wie vitaal en gezond is en lekker in zijn vel zit, presteert op elk vlak langer en beter”, zo is Danny de Klijn overtuigd.

Snelle leerling

Het gezelschap sporters van Sibo en VGE telt deze zondagmorgen ervaren mountainbikers en lopers, maar ook echte beginners. Terwijl de wandelaars en hardlopers onder deskundige begeleiding aan hun clinic beginnen, worstelt een mountainbikester met het schakelapparaat van haar fiets. Maar al enkele kilometers later heeft ze het schakelen voldoende onder de knie. Ze blijkt een snelle leerling, die bescheiden als ze is niet met naam wil worden genoemd.

In het losse zand, over de heuvels en de smalle paden in de bossen rondom Uden, maken ook de beginnelingen op de mountainbike mooie vorderingen. Het reeds aanwezige enthousiasme neemt met de minuut toe. Terwijl de ervaren mountainbikers elders in de bossen elkaar uitdagen, maken de starters zich meer en meer de kneepjes van het mountainbike-vak eigen. Met als resultaat dat ze op het eind van de clinic bij hun ‘snelle collega’s’ kunnen aansluiten.

Wordt vervolgd!

Dat geeft een kick. Ter plekke wordt zelfs door één van de beginners het besluit genomen een eigen mountainbike te kopen. Tot grote tevredenheid van Danny de Klijn. Het enthousiasme over de ochtend ‘Sibo & VGE Sport!ef’ is unaniem. De conclusie luidt dan ook volmondig: wordt vervolgd!

 

November 2016

“Mijn broekriem kan inmiddels vier gaatjes strakker”

Wordt vervolgd! Deze conclusie aan het eind van de clinic in het voorjaar, is door het team van Sibo en VGE nadrukkelijk van woorden in daden omgezet afgelopen jaar. Met diverse trainingen en deelname aan tochten en wedstrijden, is er volop gewandeld, gemountainbiked en hardgelopen door de diverse collega’s.

De doelstellingen achter het ‘stimuleren, motiveren en faciliteren’ van sportieve activiteiten door Sibo en VGE, waarover Danny de Klijn in het verhaal hiervoor sprak, zijn naar volle tevredenheid gerealiseerd. Treffend voorbeeld zijn de sportieve daden van Coen Fransen, export sales manager bij Sibo. In minder dan een jaar tijd werkte hij zich op van 0 naar 10 kilometer kunnen hardlopen.

“Tien kilometer in 57 minuten en 56 seconden”, meldt hij terecht trots zijn tijd van een plaatselijke loop over 10 kilometer. Samen met een aantal collega’s heeft hij deelgenomen, terwijl anderen een wandeltocht volbrengen of deelnemen aan een mountainbiketocht. In de loop van de middag treffen ze elkaar in een horecazaak. Het is één van de sportieve teamdagen, die zijn gepland.

“Net als de teamtrainingen werken deze dagen enorm motiverend. Je stimuleert elkaar om tussendoor ook je eigen individuele trainingen af te werken. Ik heb vroeger weleens een blauwe maandag getennist, maar nooit zo intensief gesport als nu. Sibo & VGE Sport!ef heeft me echt aangezet om te blijven lopen. Verder dan tien kilometer hoeft voor mij niet, maar twee tot drie keer per week de loopschoenen aan, ja dat blijf ik doortrekken. Ik voel me zo lekker in mijn vel. Enerzijds door de verbeterde conditie, anderzijds door de kilo’s die ik ben kwijtgeraakt. Ik heb me vooraf niet gewogen, maar er zijn zeker de nodige kilo’s af. Mijn broekriem kan inmiddels vier gaatjes strakker.”

Collega Wilbert hoort het verhaal van Coen met plezier aan. Hij is dit jaar ook uit de startblokken gegaan, op de mountainbike. De eerste tochten vallen hem zwaar, te zwaar, waardoor Wilbert in de loop van het jaar afhaakt. Tijdelijk, zo blijkt inmiddels. Een speciale sporttest wijst uit dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Even wordt immers door mij als coach gedacht dat het niet helemaal oké is met de fitheid van Wilbert’s lichaam. Het is puur een conditionele kwestie, zo wijst het door zijn werkgever aangeboden onderzoek uit. De tip om nu stap voor stap met wandelen en hardlopen in de wintermaanden aan zijn conditie te gaan werken, neemt Wilbert maar wat graag ter harte. Om in het voorjaar opnieuw op de mountainbike te stappen. Maar nu voorbereid. Op naar mooie sportieve topmomenten, samen met zijn collega’s.

Oftewel: net als in maart na de start klinkt het aan het slot van het eerste Sibo & VGE Sport!ef-jaar: wordt vervolgd!

Terug