Wat drijft jou?

Wat drijft jou?

Wat drijft de zeiltalenten Maxime Jonker, Lilian de Geus, Nicholas Heiner en Kiran Badloe in hun jacht op olympisch goud? Vier jaar lang mag ik ze volgen op hun weg naar Tokyo20. Het is een unieke ervaring die niet alleen duidelijk maakt wat de drijfveren zijn van het kwartet, maar die ook een helder beeld geeft van wat het beoefenen van topsport werkelijk inhoudt en betekent.

In het najaar van 2016 maak ik kennis met Maxime en Kiran. Ik interview ze voor mijn jaarlijkse boek Sportjaar, voor de uitgave die vooruitblikt op 2017. Een paar maanden eerder zijn Dorian van Rijsselberghe en Marit Bouwmeester olympisch kampioen geworden in Rio. Nu breekt de periode van voorbereiding aan op Tokyo20 en Maxime en Kiran laten wat betreft hun doel niets aan duidelijkheid te wensen over. De talentvolle zeilers willen in de voetsporen treden van hun gouden voorbeelden. Kiran gaat voor de opvolging van Dorian van Rijsselberghe in de RS:X-klasse, in de volksmond beter bekend als windsurfen, en Maxime wil de beste worden in de door haar zo geliefde Laser Radiaal, de klasse waarin Marit Bouwmeester in Rio het goud pakt.
Niet zozeer het doel van Maxime en Kiran spreekt mij aan, veel meer de wijze waarop ze hun sport beleven en hoe ze erover praten. Vol passie vertellen ze over de weg die ze tot nu toe hebben afgelegd, over hun ambitie en over wat ze daarvoor (met alle plezier) moeten doen en laten. De gedrevenheid van beide zeiltalenten pakt me als sportliefhebber, als mens en ook als ondernemer.

Heel open

Op de terugweg naar huis gaat door mijn gedachten hoe interessant het zou zijn om Maxime en Kiran de komende jaren op weg naar de Spelen te volgen. Om hun verhalen op te tekenen en zo een beeld te schetsen van wat er allemaal om de hoek komt kijken voor (jonge) topsporters die hun sportieve doelen najagen. Zelf ben ik daar altijd nieuwsgierig naar. En ik merk vaak dat het beeld bij veel sportliefhebbers beperkt is. Meestal worden bovendien enkel de rooskleurige kanten gezien.
Bij het Watersportverbond klinkt het idee om Maxime en Kiran intensief te volgen meteen goed in de oren. Sterker, sparrend komen we behalve bij Maxime en Kiran ook bij Lilian (RS:X) en Nicholas (Finn) uit. Een mooie mix van zeildisciplines, mannen en vrouwen, en persoonlijkheden.

De hoofdrolspelers zelf hoeven over hun medewerking niet lang na te denken. Maxime, Lilian, Nicholas en Kiran vinden het initiatief om samen tot een boek te komen met een inkijk in hun topsportleven meteen ‘gaaf’. Dat blijkt ook tijdens de eerste gesprekken. Vanaf het begin vertellen ze heel open over al hun ervaringen, niet alleen als er succes is, ook als het tegenzit.

Veelheid aan onderwerpen

Het resultaat, Gedreven door de wind, neemt je mee in het succesverhaal van Kiran, die na de kwalificatiestrijd met zijn vriend en trainingspartner Dorian van Rijsselberghe inderdaad goud wint in Tokyo. Maar ook in de teleurstelling van Lilian, die als drievoudig wereldkampioen naast een olympische medaille grijpt. Gedreven door de wind laat je beleven hoe Maxime omgaat met het feit dat niet zij, maar opnieuw Marit Bouwmeester Nederland op de Spelen in Japan vertegenwoordigt. En dit boek vertelt het verhaal over Nicholas, struggelend met het zijn van ‘de zoon van’. Zijn vader en zeer succesvol zeezeiler Roy Heiner is bekend als winnaar van olympisch brons op de Spelen van Atlanta in 1996.

Behalve met de topzeilers zelf spreek ik met coaches, trainers, ouders, broers en zussen, vrienden en anderen die in het verleden of op dit moment een rol spelen in de sportcarrière van Maxime, Lilian, Nicholas en Kiran. Met wie ik ook praat, door iedereen wordt uitvoerig en transparant antwoord gegeven op alle vragen. Een veelheid aan onderwerpen passeert in de loop van de jaren de revue. Het stellen van en toewerken naar doelen, het omgaan met tegenslag, mentale hardheid en weerbaarheid, het omgaan met kritiek en aandacht in de media, de invloed van topsport op het sociale leven en de familieband, de impact van corona, alles komt op tafel. Bij de een, Maxime, gaat het in bepaalde perioden meer over mentale aspecten, bij de ander, Nicholas, over de band en samenwerking met zijn vader. Bij Kiran gaat natuurlijk aandacht uit naar zijn unieke band en strijd met Dorian van Rijsselberghe, en bij Lilian wordt bijvoorbeeld meer dan bij de anderen ingezoomd op het zijn van topfavoriet en hoe daarmee om te gaan. Haar coach Jacco Koops geeft onder meer aan dit specifieke onderwerp een extra dimensie.

Volop inspiratie

Voor wie is dit boek interessant om te lezen? Niet alleen voor de zeilsportfan, zo is mijn overtuiging. Zeker ook voor iedereen die is geïnteresseerd in het sportieve én menselijke (!) verhaal achter het beoefenen van topsport. De openheid van Maxime, Lilian, Nicholas en Kiran, en ook van mensen uit hun omgeving, maakt Gedreven door de wind tot een puur en compleet achtergrondverhaal. En dat maakt dit boek naar mijn mening ook tot een must voor jonge topsporttalenten in het algemeen en zeiltalenten in het bijzonder. Niet alleen de glorie, maar ook bloed, zweet en tranen worden in alle eerlijkheid belicht.

Met mijn ervaring als trainer en coach op het vlak van management zie ik Gedreven door de wind bovendien als een boek vol inspiratie voor ondernemers en leidinggevenden. Ik mag graag sport en business hand in hand laten gaan. Heel eerlijk, de zeilsport is tot de contacten met Maxime, Lilian, Nicholas en Kiran voor mij onbekend terrein. Inmiddels weet ik hoe veelzijdig en complex zeilen is. Alle aspecten waarmee je op de werkvloer te maken hebt of kunt krijgen, spelen in de zeilsport. Van omgaan en samenwerken met mensen en het stellen en realiseren van doelen, tot het omgaan met tegenslag en het inspelen op veranderende omstandigheden, inclusief alle coronaperikelen met zelfs een jaar uitstel van de Spelen tot gevolg.
Geboeid

Maxime, Lilian, Nicholas en Kiran hebben mij vanaf het allereerste contact tot het laatste citaat voor het slothoofdstuk van dit boek geboeid. Met veel plezier heb ik Gedreven door de wind dan ook gemaakt. Hopelijk ben jij een van diegenen die het met veel plezier lezen. Of je nu zeilfanaat bent, sportliefhebber in het algemeen, een talentvolle jonge sporter of een ondernemer, ik weet zeker dat ook jij de ‘gedrevenheid door de wind’ bij de vier hoofdrolspelers voelt. En wat ik hoop is dat het viertal jou – net als mij – inspireert, wellicht zelfs tot de vraag: wat drijft mij?

Terug