Ireen Wüst op goudjacht in Pyeongchang voor ‘écht iets unieks’ Vier op een rij

Vier op een rij

Na Turijn 2006, Vancouver 2010 en Sotsji 2014 wil Ireen Wüst ook goud tijdens de Winterspelen van dit sportjaar in Pyeongchang. “Om de cirkel rond te maken”, zo geeft de nu al meest succesvolle Olympiër van Nederland aan tijdens de ploegpresentatie voorafgaand aan het seizoen. “Met vier op een rij presteer je écht iets unieks.”

Alsof Ireen Wüst al geen unieke erelijst heeft. De schaatster heeft in haar prijzenkast onder meer vijf Europese en zes wereldtitels allround en maar liefst elf mondiale afstandstitels. Dan de gouden Olympische oogst: de 3.000 meter in 2006 en 2014, de 1.500 meter in 2010 en de ploegachtervolging in 2014. Een ongekende erelijst. Om over de talloze Nederlandse titels en de bronzen en de drie zilveren medailles behaald op de Spelen, maar simpelweg te zwijgen.

Drie keer goud

De honger naar succes is bij Ireen Wüst door niets of niemand te stillen. “Die drive van ‘vier op een rij’, om de cirkel rond te maken, ontstond meteen na afloop van de Spelen in Sotsji. Ik stond met mijn vijf medailles in mijn handen en dacht: wat zou het fantastisch zijn als ik op vier achtereenvolgende Spelen goud verover. Met vier op een rij presteer je écht iets unieks.”

Op de vraag of ze tevreden is met één gouden medaille in Zuid-Korea, waarmee haar doel in feite is gerealiseerd, begint Ireen Wüst voorzichtig te lachen. Ze aarzelt. Maar dan: “Nee, ik ga voor drie keer goud. Op de 1.500 en 3.000 meter en de ploegachtervolging heb ik maar één doel: goud! En als ik in topvorm ben, ja, dan behoren ook de 1.000 en de 5.000 tot de mogelijkheden. In absolute topvorm is op die afstanden eveneens niets uitgesloten.”

Meer kwaliteit

Afgelopen seizoen stond voor Ireen Wüst al helemaal in het teken van de Olympische Winterspelen dit jaar. De momenten waarop je nu in topvorm moet zijn, komen overeen met die van afgelopen jaar. Ireen Wüst: “Qua opbouw van het seizoen heb ik proefgedraaid. Ik kan niets anders zeggen dan dat afgelopen seizoen alles perfect is verlopen.”

Wat heet perfect, Ireen Wüst werd in 2017 Europees en wereldkampioen allround, wereldkampioen op de 3.000 meter en ploegachtervolging en ze pakte zilver op de 1.500. Waarbij opgemerkt dat het tijdstip van de WK afstanden afgelopen jaar overeenkomt met het moment waarop het in Zuid-Korea dit jaar moet gebeuren. “Dit jaar hoef ik wat aanpak betreft enkel te finetunen, een aantal punten op de i zetten. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan het optimaliseren van de krachttraining. Jim McCarthy verzorgde de krachttraining afgelopen seizoen vanuit zijn thuisland. Nu is hij bij het team aanwezig, waardoor je nog beter met elkaar de zaken kunt bespreken, meteen ter plekke. Dat heeft meer kwaliteit tot gevolg.”

“Ook ben ik steeds intensiever bezig met de juiste balans tussen inspanning en rust. Hoe ouder je wordt, hoe nadrukkelijker je daar aandachtig mee bezig moet zijn. Als tiener en jonge twintiger maakte het niet uit hoeveel krachtsprongen ik maakte. Ik had soms na een training wel spierpijn, maar de volgende dag was ik weer volledig hersteld. Nu is dat anders. Het herstelvermogen neemt af. Alles wat ik doe moet meer gedoceerd dan in het begin van mijn carrière”, vertelt Ireen Wüst tijdens de ploegpresentatie van haar team JustLease.nl, ontspannen zittend op een krukje in één van de ruimten in het Heerenveense schaatsstadion Thialf.

In alles straalt Ireen Wüst uit dat niets haar ultieme doel, ook op haar vierde Spelen goud, in de weg kan staan. Ook niet de onzekerheid over haar verdere toekomst, nu JustLease heeft aangekondigd na dit seizoen te stoppen als sponsor. “Nee, daar houd ik me niet mee bezig. Het is voor mij hetzelfde als voorafgaand aan de vorige Spelen. Toen wist ik dat TVM ophield en was er ook nog niets duidelijk over opvolging”, zo geeft ze rustig aan. Al even ontspannen reageert ze op eventuele belangstelling van KPN, nu hoofdsponsor van de schaatsbond KNSB, maar volgend seizoen wellicht hoofdsponsor van een team rondom Sven Kramer. Automatisch is Wüst dan ook een optie. “Ik heb Sven niet gesproken over KPN. Maar ze zijn altijd welkom voor een gesprek. Ik heb elf jaar met Sven in één ploeg gezeten. Dat was altijd prima, dus opnieuw iets met Sven opbouwen, waarom niet?”

Antoinette de Jong

De ontspannen en zelfverzekerde houding van Ireen Wüst, verdwijnt echter tijdens de eerste maanden van dit lopende seizoen. Ze krijgt te maken met tegenslag. Een lichte buikspierblessure, heupklachten en wat andere pijntjes hebben tot gevolg dat de eerste resultaten tegenvallend zijn. “Ik kom altijd langzaam op gang in het seizoen”, verklaart Ireen Wüst haar mindere presteren. Maar aan meerdere reacties in pers en richting teamgenoten, merk je dat het knaagt bij ‘de koningin’ van het Nederlandse schaatsen.

Moeilijk lijkt Ireen Wüst het ook te hebben met het feit dat haar ploeggenote Antoinette de Jong haar internationale doorbraak beleeft, juist in Wüst’s mindere fase. Na een succesvol NK afstanden wint De Jong ook haar eerste wereldbekerwedstrijden in november. Antoinette de Jong wordt algemeen gezien als de opvolgster, maar dat ze als kroonprinses dit Olympisch jaar al naar de kroon lonkt, dat zit Wüst zicht- en hoorbaar niet lekker. “Aan die derde plek achter Martina Sablikova en Ireen ben ik inmiddels gewend. Nu is het tijd om verder te kijken”, zegt Antoinette de Jong tijdens diezelfde persbijeenkomst in Thialf voorafgaand aan dit seizoen. Om te vervolgen met: “Ik heb de voorbije jaren in de schaduw van Ireen gezien wat het betekent als je wint. Ik ben er klaar voor om in de schijnwerper te komen. Daar kijk ik niet meer tegenop.”

Unieke wereldklasse

Als ik Antoinette de Jong de keuze voorleg tussen goud op de teamachtervolging of twee keer brons individueel, antwoordt ze in eerste instantie nog voorzichtig: “Voor alle duidelijkheid, de ploegachtervolging is voor mij zonder discussie een belangrijk onderdeel, maar als ik voor de keuze word gesteld dan wordt het twee keer brons. Je gaat voor je eigen individuele prestatie. Met het team is heel mooi, maar het draait toch om je eigen succes. Ik ga in zo’n situatie voor de individuele medailles, ook al zijn ze dan brons.”

Is individueel goud dit Olympisch seizoen nog uitgesloten? “Nee”, antwoordt De Jong nu wel resoluut. “Als alle puzzelstukken positief vallen, dan kan het. Ik heb afgelopen twee jaar mooie stappen gezet. Maar met Ireen en Sablikova heb ik natuurlijk te maken met een tweetal concurrenten van unieke wereldklasse”, zo wikt en weegt Antoinette de Jong haar kansen dit seizoen, om te vervolgen met: “Ik ben pas 22 en kan dus nog een paar jaar mee.”

Serieuze uitdager

Toch weer bescheidenheid dus, bescheidendheid die siert, maar ook de vraag uitlokt: hoe lang duurt het nog voordat Antoinette de Jong roept: ik ga voor goud tijdens toernooien als EK, WK en Spelen! Ze zwijgt. Een tiental meter verderop staat Ireen Wüst een tv-verslaggever te woord. En dan: “Ik ben niet zo’n roeper.” Een lach verschijnt op haar gezicht. Eentje van veelzeggende betekenis, de kroonprinses wil op de troon, maar in woord voegt Antoinette de Jong niets meer toe aan die lach tijdens het gesprek op de ploegpresentatie.

Niet in woord, inmiddels wel in daad. Antoinette de Jong dient zich in de eerste seizoensmaanden aan als serieuze uitdager voor ploeggenoot Ireen Wüst, ook nogeens op exact dezelfde favoriete afstanden. Een bekend gezegde evenwel luidt ‘wie het laatst lacht, lacht het best’. Een gezegde waaraan Ireen Wüst zich dit seizoen inmiddels vasthoudt. Bovendien kan Nederlands beste Olympiër vetrouwen tanken uit haar rijke verleden. Mindere tijden bij Ireen Wüst worden in het algemeen door grote successen gevolgd.

De beste te willen zijn

Vier op een rij is en blijft met andere woorden een realistisch doel. Alleen al op basis van de ongekende drive, die Ireen Wüst na meer dan tien jaar aan de top nog altijd onverminderd heeft. Ireen Wüst: “Mijn passie is om altijd de beste te willen zijn. Ook al haal ik in Zuid-Korea drie gouden medailles, dan nog zal ik niet zijn verzadigd. Sommige mensen kunnen zich dat niet voorstellen, na zoveel succes nog altijd hongerig. Nou, ik kan me niet voorstellen dat je met goud terugkomt van een Olympische Spelen en dan zegt: het is klaar, het is mooi geweest.”

Twee jaar gaat Ireen Wüst minimaal nog door. “Het zijn wel mijn laatste Spelen, maar de komende seizoenen staan nog volop andere fantastische wedstrijden op het programma die ik niet wil missen. Zoals in 2020 in Hamar, waar voor het eerst het WK allround en sprint gelijktijdig plaatsvindt.  Ik heb na al die jaren gewoon nog volop plezier in schaatsen. Het blijft ontzettend tof om te doen.”

Terug