Thymen Arensman wil zich bij ‘droomteam’ INEOS Grenadiers verder ontwikkelen als klassementsrenner Gestaag naar de top

Gestaag naar de top

Het talent van Thymen Arensman was in de wielerwereld allang geen geheim meer. Maar de manier waarop hij de koninginnerit van de Ronde van Spanje afgelopen wielerjaar won, geeft aan dat hem een grote toekomst te wachten staat. Met zijn overstap naar ‘droomteam’ INEOS Grenadiers wil Thymen Arensman zich verder ontwikkelen als klassementsrenner. Eerder dan verwacht dient de mogelijke opvolger van Tom Dumoulin zich aan.

Na de zege in de Ronde van Italië in 2017 en tweede plaatsen in zowel diezelfde Ronde van Italië als de Tour de France in 2018, lijkt Tom Dumoulin over een langere periode voor Nederlands glorie in de grote wielerronden te zorgen. Het loopt anders. Valpartijen en het moeilijk kunnen omgaan met alle aandacht die je als bekende Nederlander (ongewild) krijgt, spelen de Limburger parten. Het leidt bij Tom Dumoulin, na meerdere jaren van worstelen met zijn status als wielervedette, in de zomer van 2022 tot het besluit per direct te stoppen met wielrennen. Een paar weken later geeft Thymen Arensman de Nederlandse wielerwereld nieuwe hoop.

Etappe in Ronde van Polen
In 2018 was Thymen Arensman al een opvallende verschijning in de ‘Tour de France voor beloftes’, de Ronde van de Toekomst. Hij hoefde in het eindklassement maar één renner voor zich te dulden: Tadej Pogacar, oftewel de inmiddels tweevoudig Tour-winnaar. Afgelopen wielerseizoen reed Thymen Arensman zich meerdere keren in de kijker, onder meer met een zesde plaats in de Tirreno-Adriatico en een derde plek in de Tour of the Alps. Ook won hij een etappe in de Ronde van Polen (klimtijdrit) en in het eindklassement werd Thymen Arensman daar tweede.

De kneepjes van het vak
In de Ronde van Italië van afgelopen jaar behaalde hij twee tweede plaatsen in etappes en eindigde hij na het afhaken van kopman Roman Bardet op een achttiende plaats. Hij leerde in de twaalf ritten dat Bardet er nog wel was, diverse kneepjes van het vak als klassementsman. “Ik heb ook tien weken met Roman op trainingskamp doorgebracht. Dan zie je pas wat er voor nodig is om het niveau te halen waarop hij acteert. Altijd bezig met voeding, consequent zijn oefeningen uitvoeren, vaak een half uurtje extra op de fiets.”

“Ik kon van dichtbij meemaken hoe je naar de Giro toewerkt. Dat is allesbehalve een makkelijke opgave. Het was inspirerend te zien hoe Roman met de anderen omgaat, hoe hij ze coacht, complimenteert, motiveert. Daar heb ik veel bewondering voor”, aldus Thymen Arensman, die met alles wat hij ervaart vervolgens zijn voordeel doet in de Ronde van Polen, waar hij voor het eerst de rol van kopman heeft.  En daarna in de Ronde van Spanje. “Het wordt voor mij een ontdekkingsreis”, zo geeft Thymen Arensman vorig jaar met het oog op de Vuelta vooraf aan. “Ik heb het nog nooit drie weken gedaan, het lijkt me toch echt een andere ervaring dan één week in Polen. Ik zal zeker in het begin proberen geen tijd te verliezen. Als het wel gebeurt, is het geen ramp. Dan ga ik dingen ondernemen die ik ook leuk vind: aanvallen, proberen voor etappezeges te gaan.”

Slopende klim
Zo gezegd, zo gedaan. De ritzege in de vijftiende etappe van de Ronde van Spanje, met aankomst op de slopende klim naar Sierra Nevada, is zijn mooiste wielermoment tot nu toe. Hij knokt zich door deze overwinning bovendien terug in de top van het klassement. Uiteindelijk wordt Thymen Arensman zesde, op 7.45 van winnaar Remco Evenepoel. Het is duidelijk: er gloort nog veel meer moois, waarbij het presteren als klassementsrenner in de grote ronden voor Thymen Arensman het grote doel is.

Om die reden heeft hij heel bewust gekozen om van Team DSM te verhuizen naar de Britse wielerploeg INEOS Grenadiers. Thymen Arensman: “Die ploeg voelt echt als de beste stap in mijn carrière op dit moment. Het is mijn droomteam. Toen ik jong was, was ik altijd onder de indruk van de manier waarop de ploeg reed.” Thymen Arensman kijkt dan vooral terug naar de glorieuze jaren van Chris Froome en ook Bradley Wiggins, toen zij met hun ploeg het totale peloton in een wurggreep hielden.

Gestage ontwikkeling
Voor het grote publiek is Thymen Arensman er plots na zijn etappezege in de Ronde van Spanje. Zelf denkt hij daar anders over. “Ik kan me voorstellen dat het publiek wel zo denkt. Ik reed daar vol in beeld. Maar eerder streed ik ook al in de voorste gelederen, vaak zo rond de tiende plek. Daar richten de camera’s zich echter niet op. Ik zie mijn stappen meer als een gestage ontwikkeling.”

Thymen Arensman ziet zijn progressie aan de vermogens die hij trapt. “Ze zijn dit jaar niet hoger dan vorig jaar, maar ik haal hetzelfde niveau nu ook als ik vermoeid ben, na vier of vijf uur koersen”, vertelt Thymen Arensman vorig jaar vooraf aan de Ronde van Spanje. “Dat is een enorm verschil. Op dit niveau begin je nooit fris aan de finale.”

Wat tijdens de drie weken in Spanje afgelopen wielerseizoen ook blijkt: de krachten van Thymen Arensman nemen gedurende de weken in verhouding met de meeste andere toppers relatief gering af. Voor iemand met ambities absoluut wereldtop te worden als klassementsrenner een mooi feit om te ontdekken tijdens zijn reis. En de route gaat nu dus verder in de kleuren van INEOS Grenadiers.

Echte klasse verloochent zich niet
In de luwte groeien, dat was de voorbije jaren het motto van Thymen Arensman. Door zijn overwinning in Spanje gaat dat niet meer lukken. De schijnwerpers zijn inmiddels vol gericht op het grote Nederlandse talent. In de Volkskrant staat daags na zijn zege in Spanje te lezen: De opvolger van Tom Dumoulin staat op in de Vuelta: Thymen Arensman. Ook is te lezen: Hij blijkt nu ook topklimmers zoals de Spanjaard Soler achter zich te kunnen laten. Daarmee heeft het Nederlandse wielrennen precies op het juiste moment een nieuwe, kansrijke ronderenner gevonden.

Een kansrijke ronderenner? Of Thymen Arensman ook daadwerkelijk tot prestaties komt zoals Tom Dumoulin in zijn topjaren 2017 en 2018 is natuurlijk niet met zekerheid te voorspellen. De Volkskrant ziet in hetzelfde artikel meteen ook een obstakel: het gevaar dat Thymen Arensman bij INEOS Grenadiers moet knechten voor andere kopmannen. De wielergeschiedenis leert evenwel dat echte talenten zich niet laten tegenhouden. Echte klasse verloochent zich niet. Dit wielerjaar brengt ongetwijfeld weer meer duidelijkheid over van welke klasse Thymen Arensman werkelijk is.

Terug