Odile van Aanholt en Annette Duetz scheppen met bliksemstart hoge verwachtingen voor WK en Spelen Een gouden combinatie

Vorig jaar april stapten ze voor het eerst samen in de boot. Nog geen half jaar later wordt al de wereldtitel veroverd in de 49er-klasse. Het is meteen duidelijk: met Odile van Aanholt en Annette Duetz heeft de zeilwereld een nieuwe gouden combinatie. Tijdens het WK dit sportjaar in eigen land gelden ze dan ook als topfavoriet. Maar het kompas van Odile van Aanholt en Annete Duetz wijst nog nadrukkelijker richting de Olympische Zomerspelen van 2024.
Annette Duetz vormde maar liefst 8,5 jaar een koppel met Annemiek Bekkering. Uiterst succesvol, met onder meer twee wereldtitels. Maar geen olympisch goud in Tokyo; ze werden derde. “De bronzen plak ervaarden we op het moment zelf als heel teleurstellend. Je gaat als de nummer 1 de medalrace in, je bent zo dicht bij goud en dan wordt het brons. Maar toen ik een paar weken later terugkeek, bekroop me toch een tevreden gevoel. Ik ben inmiddels gewoon trots op wat Annemiek en ik samen hebben gepresteerd. In de jaren voorafgaand aan de Spelen, maar ook in Tokyo zelf”, aldus Annette Duetz, die vervolgens Annemiek Bekkering zag stoppen. Ze koos in 2021 na de Spelen voor het moederschap en haar maatschappelijke carrière.
Korte periode van samenwerking
Net als Annette Duetz heeft Odile van Aanholt, direct voorafgaand aan de keuze voor elkaar, een succesvolle samenwerking achter de rug. In het geval van Odile van Aanholt is het met Elise de Ruijter. Het tweetal werd in 2021 Europees én wereldkampioen. “Door een samenloop van omstandigheden kwamen Elise en ik gelijktijdig zonder duogenoot. Ik belde ze gewoon op met de vraag of ze met mij het EK wilde doen. We hadden vervolgens op weg naar dat EK een hele korte periode van een hele intensieve samenwerking, waarin we elkaar snel goed leerden kennen. En we waren vervolgens dus samen heel succesvol. In de euforie na de winst van het EK zeiden we tegen elkaar: laten we het WK ook doen’. Ongelooflijk, we wonnen weer!”
Met het oog op de Spelen van Parijs, en met ook de wetenschap van het stoppen van Annemiek Bekkering, kwam het Watersportverbond vervolgens met het voorstel richting de topdames in de 49er om een aantal combinaties te testen. Zo komt Odile van Aanholt ook in de boot met Annette Duetz. Ze winnen meteen de Prinses Sofia Cup, een gerenommeerde wedstrijd op het water bij Palma. Odile van Aanholt: “Ongelooflijk hoe snel we klikten in de boot en aan wal. En als ik het mag zeggen, we wonnen met overmacht. Dat was wel even schrikken hoe mooi dat ging.”
Geweldig veel ervaring
Schrikken hoe mooi dat ging … tot het gevolg behoorde immers de boodschap die Odile van Aanholt aan Elise de Ruijter moest overbrengen. “De bond had aangegeven dat wij als zeilers zelf moesten beslissen. Annette maakte duidelijk heel graag verder te willen met mij als stuurvrouw. Ik had hetzelfde gevoel, ik wilde door met Annette. Ze is iemand met zo geweldig veel ervaring, daar kan ik nog veel van leren. Heel zuur natuurlijk voor Elise. Maar dat is topsport. Je moet kiezen wat naar je overtuiging of voor je gevoel voor jou het beste is. Gelukkig heb ik mijn beslissing met Elise goed kunnen bespreken. Ze snapte het ook. Gelukkig zijn we nog altijd vriendinnen.”
Verder ontwikkelen van kwaliteiten
Na het winnen van Palma houdt het succes aan, met als hoogtepunt het winnen van het WK in het Canadese Halifax. Annette Duetz een paar weken na het behalen van de wereldtitel: “Heel bijzonder. Een half jaar samen, en nu al dit resultaat. We wisten dat we beide goed kunnen varen, en dat we dat samen ook zouden kunnen, maar dat het nu al zo geweldig gaat geeft veel vertrouwen. Het kan niet anders of we worden nog beter.”
Odile van Aanholt heeft hetzelfde gevoel. “We zitten vanaf het allereerste moment in alles al op één lijn. Over hoe te zeilen, over de trainingsaanpak, over wanneer te pieken, op elk punt hebben we de dezelfde gedachten. We hoeven geen energie te steken in het vinden van elkaar of in het krijgen van de neuzen in dezelfde richting. We kunnen al volle bak vooruit met de verdere ontwikkeling van onze kwaliteiten.”
Duidelijk complementair
In voorbereiding op het zeilseizoen van dit sportjaar hebben Annette Duetz en Odile van Aanholt de tijd om een langere periode onafgebroken te trainen. “Dat hebben we nog niet eerder gekund. Bij onze start gingen we meteen het wedstrijdseizoen in. Nu nemen we de tijd om dieper op een aantal facetten in te gaan. Zo zullen we ongetwijfeld vele trainingsuren maken met stil weer. We kiezen daarvoor gericht de locatie uit. Alle wedstrijden die we tot nu hebben gedaan waren in het algemeen met veel wind. Maar dat kan tijdens het WK in Nederland, maar bijvoorbeeld ook tijdens de Spelen volgend jaar helemaal anders zijn. Je hebt bij beide evenementen een grote kans op de afwisseling van dagen met veel wind en windstille dagen. Ook enkel stil weer is niet uitgesloten. Daarop willen we heel goed voorbereid zijn”, aldus Annette Duetz, die aangeeft op dit terrein van haar duogenoot te kunnen leren. “Ik ben sterker tijdens omstandigheden met veel wind, Odile daarentegen is de specialist bij stil weer. We zijn duidelijk complementair, op meerdere vlakken. Zo is Odile ook wat rustiger dan ik. Ik word kribbig als iets niet geregeld is. Odile blijft in dat soort situaties ontspannen. Komt wel goed, denkt en zegt ze dan. Mijn gedachten en woorden gaan dan meer in de richting van: het moet nu goed komen.”
Startlijn continu zichtbaar
Een onderdeel dat tijdens de trainingen zeker ook wordt beetgepakt is de start, ondanks het feit dat dit facet tijdens het WK wel gewoon geheel naar wens verliep. Odile van Aanholt: “We hebben in aanloop naar het WK van het starten volop werk gemaakt. In onze eerste maanden samen wilde dat niet vlotten, waardoor de kans op een valse start relatief groot was. Annette heeft een methode ontwikkeld waarmee denkbeeldig voor ons continu de startlijn zichtbaar is. Zo voorkomen we dat we te vroeg weg zijn. Het werkte tijdens het WK prima, nu is het zaak die aanpak tot een automatisme te maken.”
Over automatismen gesproken, op het vlak van de onderlinge communicatie wil het tweetal eveneens verdere stappen zetten. “We hebben nu nog regelmatig te veel woorden nodig om elkaar iets duidelijk te maken. Het elkaar begrijpen moet meer op het niveau non-verbaal komen, met de kleinste tekens of gebaren moeten we elkaar al begrijpen”, aldus Odile van Aanholt, die volop lovende woorden voor trainer Kaj Böcker heeft. “Kaj gaat altijd van het positieve uit. Natuurlijk benoemt hij tijdens trainingen de mindere punten, maar hij ziet nooit beren op de weg. Die positiviteit is ook fijn tijdens de wedstrijden. Gaat het even niet dan weet hij je met kleine tips te motiveren. En wat ook prettig is aan Kaj: hij laat zich niet meesleuren door emoties, hij blijft altijd vrij neutraal. Of je verdrietig en teleurgesteld bent, of juist heel euforisch na een gewonnen race, Kaj weet je altijd weer terug in de realiteit te brengen.”
Heel bijzonder
Annette Duetz kan zich helemaal vinden in deze woorden, waaraan ze bovendien toevoegt dat Kaj Böcker ook heel goed luistert naar zijn sporters. “Hij leeft zich prima in en staat open voor onze mening en ideeën. Het is niet zo dat zijn weg de weg is. Onder zijn leiding doen we het echt samen”, aldus Annette Duetz, die natuurlijk maar wat graag op het bronzen succes van Tokyo een gouden medaille tijdens de Spelen van 2024 laat volgen. “Het is ons hoofddoel, daar kunnen we kort en krachtig over zijn. Alles wat we doen is daarop gericht. Maar dat neemt niet weg dat we ook enorm uitkijken naar de WK-strijd dit sportjaar in eigen land. Dat wordt heel bijzonder. Ik verwacht volop support, en dat niet alleen van familie en vrienden. Ik denk dat het WK veel breder gaat leven.”
“En het WK is daarnaast bijzonder omdat de strijd plaatsvindt op het water waarop wij als Nederlandse zeilers vaak tijdens trainingen actief zijn”, voegt Odile van Aanholt toe. “Het voelt echt als thuis. Alles opgeteld maakt dat je ongetwijfeld nog meer dan anders gaat voor een goed resultaat.”
Terug