Inspiratie voor topmomenten

‘Goh pa, ik zou ’t wel leuk vinden om zo nu en dan te gaan fietsen.’ Het zijn woorden van mijn jongste zoon Sven van 15, ergens begin juni afgelopen jaar. Ik was net terug van een trip naar Italië, waar ik op de fiets de Stelvio en de Umbrialpas had beklommen, maar bovenal genoot van ‘roze’ Tom Dumoulin.

Het was de dag van de beruchte sanitaire stop. De dag waarop Tom Dumoulin de Ronde van Italië dreigde te verliezen, maar uiteindelijk de basis legde voor zijn eindzege. De kracht waarmee hij in zijn eentje de Umbrailpas beklom en de snelheid waarmee hij de Stelvio afdaalde, toonde aan dat niets of niemand de Limburger uit balans kon brengen. Ik zag een groot kampioen, die hoewel op achterstand toch onoverwinnelijkheid uitstraalde.

Door mijn app-berichten met sfeerfoto’s en de televisiebeelden thuis, moeten de verrichtingen van Tom Dumoulin ook op mijn zoon indruk hebben gemaakt. Bewust of onbewust, ik weet het niet, maar het ‘goh pa, ik zou ’t wel leuk vinden om zo nu en dan te gaan fietsen’ kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Tom Dumoulin inspireerde door zijn zege in de Giro mijn jongste zoon.

Tom Dumoulin als grote voorbeeld. Als vader kan ik daar enkel en alleen blij mee zijn. Als je kinderen worden aangezet tot sporten en daarin plezier beleven, dan kun je enkel tevreden zijn. Het leverde me zelfs mijn meest trotse topmoment van afgelopen jaar op. Zo’n drie maanden na de Ronde van Italië maakte ik met mijn beide zonen een fietstocht van zo’n 100 kilometer, inclusief alle heuvels in en rondom Groesbeek en Berg en Dal. Prachtig! Met afsluitend de afspraak dat we dit jaar de Alpe d’Huez gaan beklimmen.

Wordt Sven nu een Tom Dumoulin? Nee, hij blijft bij zijn voetbalclub. We zullen ongetwijfeld diverse tochten maken dit jaar, maar het meeste plezier beleeft hij aan voetballen. Mijn persoonlijke hart gaat uit naar sporten als hardlopen en fietsen, maar dat mag bij de keuzes die mijn kinderen maken van geen invloed zijn. Spreek willekeurig een topsporter, zijn of haar basisregel is standaard: heb plezier in wat je doet. Sven heeft dat bovenal in voetballen. Lekker doen dus.

Neemt niet weg dat ik uitkijk naar de dag dit sportjaar, waarop ik samen met hem en zijn broer Jasper het Topmoment Alpe d’Huez beleef. Met dank aan Tom Dumoulin, één van de vele grote topsporters die ons land momenteel rijk is. Zo tref je in de editie van Sportjaar 2018 ook interviews aan met Mathieu van der Poel, Tess Wester, Ireen Wüst en Sven Kramer.  Stuk voor stuk topsporters die op inspirerende wijze een voorbeeld zijn voor iedereen. Niet alleen voor de jeugd dus, maar ook voor elke volwassene.

Ik wens u dit sportjaar dan ook weer veel lees- en kijkplezier, maar stel u daarnaast graag de vraag: wie inspireert u? Of anders gesteld: wat wordt uw sportieve topmoment in 2018?

Wellicht tref ik u in de loop van dit jaar op de Alpe d’Huez of ergens in het land tijdens één van de vele hardloopevenementen.

Met sportieve groeten, Tjerry van Schijndel

Terug