Esmee Visser tempert verwachtingen na haar verrassende Olympische titel op 5.000 meter “Het is onzin dat ik nu moet presteren”

“Het is onzin dat ik nu moet presteren”

Plots is daar Esmee Visser. Zes weken terug in de tijd weet ze nog niet eens wanneer de Olympische Spelen precies zijn. In de schaatswereld kennen ze haar natuurlijk al wel, als talent voor de verdere toekomst. Voor het Nederlandse sportpubliek is ze een grote onbekende. Tot die vrijdag 16 februari 2018. Esmee Visser rijdt in PyeongChang de snelste tijd van allemaal op de 5.000 meter en is Olympisch kampioen.

Deelnemen aan de Olympische Spelen is voor Esmee Visser al vele jaren een droom. Zoals voor veel jeugdige sporttalenten. Een keer deelnemen, dat is de grote wens. In gedachten leven de Spelen van 2022 in Beijing. Dat ze de Winterspelen van PyeongChang haalt, nee, dat zit ook niet in de eigen planning. Het doel is in het Olympische seizoen een keer een wereldbekerwedstrijd rijden. Maar die vrijdag in PyeongChang rijdt de ene na de andere schaatster zich stuk op de tijd van Esmee Visser. Oók drievoudig Olympisch kampioen Martina Sablikova.

Alle plichtplegingen

Als Olympisch kampioen is Esmee Visser nu begonnen aan dit schaatsseizoen. Ze snapt dat haar leven nooit meer hetzelfde zal zijn door haar verrassende gouden Olympische medaille, maar de 22-jarige schaatser hoopt wél dat er na haar bijzondere doorbraak op het ijs niet te veel voor haar verandert.

Na haar gouden medaille in PyeongChang en alle plichtplegingen die horen bij een olympische titel, trekt Visser zich drie maanden terug op de VU in Amsterdam. In het laboratorium is de Beinsdorpse even niet de schaatser die bij de Spelen in Zuid-Korea haast vanuit het niets drievoudig Olympisch kampioen Martina Sáblíková aftroeft op de 5.000 meter, maar gewoon een student farmaceutische wetenschappen.

“Ik kon die drie maanden weer normaal en onbekend zijn, dat was wel even lekker”, aldus Esmee Visser, die na haar Olympisch goud zo nu en dan wordt geleefd. Meteen al na haar zege ervaart ze dat een Olympische titel je leven verandert. Doldwaze dagen volgen.

Belangrijke les

Met onder meer de ontmoeting met Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president. Een bijzonder verhaal, inclusief een vervolg waarmee Esmee Visser geen enkele rekening heeft gehouden maar wel voor haar ‘de belangrijkste les’ is.

Via het Nederlands Olympisch Comité krijgt Esmee Visser het verzoek of ze samen met een paar andere atleten, de president van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Thomas Bach wil ontmoeten. Het is de bedoeling dat de sporters hun ervaringen delen, wellicht dat het IOC daar iets van kan opsteken met het oog op volgende edities. Goed idee, mooie ervaring, zo denkt Esmee Visser.

Maar het loopt allemaal anders. Een vergadering van Bach, voorafgaand aan de ontmoeting, loopt uit. De IOC-president laat verstek gaan. Op zijn stoel neemt Ivanka Trump plaats. Vijf minuten van te voren krijgt Esmee Visser dit te horen. “Ik kende haar niet. Ik had wel ooit van haar gehoord, maar wist totaal niet hoe ze eruit zag”, aldus Esmee Visser aan de vooravond van haar seizoen in dit na-Olympisch jaar.

Wie denkt dat Esmee Visser een kortzichtige topsporter is voor wie de wereld niet groter is dan de schaatsbanen en -hallen, heeft het helemaal mis. Integendeel zelfs. Esmee Visser is cum laude geslaagd voor haar vwo-examen en studeert farmaceutische wetenschappen in Amsterdam. “Maar politiek? Dat interesseert me eerlijk gezegd niet.”

Enthousiast doen

De ontmoeting verloopt dan ook stroef. Niet alleen Esmee Visser weet niet precies in wiens gezelschap ze is, ook Ivanka Trump heeft geen idee wie dat meisje ‘in oranje jack’ naast haar is. Pas als iemand de presidentsdochter influistert dat ze naast een Olympisch kampioen zit, ontstaat er een gesprek.

Esmee Visser: “Opeens ging ze heel enthousiast doen. En kwamen er een paar vragen over het schaatsen. Maar heel eerlijk, we keken naar de massastart met onder meer Irene Schouten en haar verrichtingen trokken meer mijn interesse. Irene was mijn kamergenoot. Ik was heel benieuwd hoe zij presteerde.”

Vervolgens: “Ik heb ook niet het idee dat we op een gelijk niveau praatten. Ik ben meer een wetenschapper, universitair geschoold. Zij kan best slim zijn in iets, maar dat heb ik tijdens die ontmoeting niet kunnen ontdekken. Misschien komt het ook omdat zij zo beroemd is. Dat praat toch wat anders.”

Impact

Pas in de dagen en weken na de ontmoeting krijgt Esmee Visser de impact ervan door. Vooral op social media is er veel aandacht voor het treffen. “Waaronder veel negatieve reacties. Dat had ik totaal niet verwacht. Het overviel me. Mensen schreven op social media dat ik hen tegenviel, omdat ik me inliet met het kamp Trump. Maar luister, ik heb er niet voor gekozen om naast Ivanca Trump te gaan zitten. Laat staan dat ik een politiek statement wilde maken. Het overkwam me gewoon allemaal.”

“Totaal onverwacht werd ik Olympisch kampioen. Ineens werd ik voor de leeuwen gegooid en moest ik het met al die aandacht maar uitzoeken, mijn weg zoeken. Ik denk dat ik nu anders zou handelen, omdat ik inmiddels weet hoe mensen kunnen reageren. Zoals nu met Ivanca Trump, mensen gaan het koppelen in dit geval aan een politieke opvatting. Is niet zo, wil ik ook niet zo. Ik wil graag diezelfde onbevangen Esmee Visser zijn als voor het winnen van het Olympisch goud, maar dat kan blijkbaar niet meer. Dat is de belangrijkste les geweest, denk ik. Voortaan eerst nadenken voordat ik wat zeg of doe.”

Boeman

Esmee Visser heeft inmiddels een manager in de hand genomen om sturing te geven aan alle bijkomende activiteiten. “In de eerste maanden deed mijn vader dat, maar gelet op wat er allemaal op je afkomt bleek dat voor hem teveel van het goede. Heel begrijpelijk. Mijn manager kan het nu mooi in de juiste banen leiden en daar waar nodig als de boeman optreden”, zegt Esmee Visser met een lach, maar ook met een zekere opluchting. Zij kan zich nu weer volledig concentreren op het schaatsen, samen met haar nieuwe ploeggenoten.

Esmee Visser maakt deel uit van de nieuwe ploeg van Gerard Kemkers, TalentNED. Ze treft daar onder meer de ervaren Ireen Wüst, die in haar loopbaan alles al heeft meegemaakt. De winnares van vijf Olympische gouden medailles (en tien in totaal) heeft een duidelijk advies voor haar jonge ploeggenoot. Ireen Wüst: “Bij Esmee is de lijn de afgelopen jaren enkel en alleen omhoog gegaan. Ik hoop voor haar dat dat nog jaren zo doorgaat, maar de kans is groter dat er een periode komt waarin het even wat minder gaat. Dat is heel normaal. Topsport gaat met pieken en dalen. Belangrijk is om op die momenten in jezelf te blijven geloven. Als topsporter moet je dan geen andere dingen gaan doen dan dat je gewoon bent. Vasthouden aan de uitgestippelde route, dat is dan essentieel.”

Onzin

Esmee Visser tempert dan ook de verwachtingen voor dit seizoen en de komende jaren. “Ik snap dat de buitenwereld dingen van mij verwacht, maar ik probeer die verwachtingen voor mezelf binnen de juiste grenzen te houden. Ik heb helemaal niet het gevoel dat ik aan mijn stand verplicht ben te moeten winnen. Ik zie me nog steeds als een talent, dat zich aan het ontwikkelen is en in dat proces nog gewoon fouten mag maken. Ik wil mezelf vooral de tijd gunnen. Het hoeft nu nog niet allemaal, want ik heb nog een lange carrière voor me liggen.”

Het doel van Esmee Visser voor het komende seizoen is dan ook zeer bescheiden. “Ik wil me op de drie en de vijf kilometer plaatsen voor de World Cups. Het klinkt misschien heel logisch dat me dat gaat lukken, maar het zou voor mij al een hele stap zijn. Ik heb namelijk nog maar één keer in de wereldbeker gereden en dat was vorig seizoen een vijf kilometer in de B-groep. Heel eerlijk, in mijn ogen is het onzin dat ik nu moet presteren. Ik ben dan wel Olympisch kampioen, maar ik sta pas aan het begin van mijn carrière.”

Terug