Eindhovense Estafettemarathon als stimulans voor gezonde levensstijl blijkt voor collega’s CSU bovenal óók teambuilder “Een team met collega’s laat je niet in de steek”

“Een team met collega’s laat je niet in de steek”

“Wie had dit drie maanden geleden voor mogelijk gehouden?” Zijn stem klinkt verbaasd, maar zijn uitstraling is er eentje van pure voldoening, van grote blijdschap, van oor tot oor en van top tot teen. William Koppers heeft zojuist ruim tien kilometer gelopen, als startloper van zijn team in de Estafettemarathon van Eindhoven. Drie maanden eerder was een paar kilometer al teveel van het goede geweest.

Tilahun Regassa wint deze dag de Eindhoven Marathon. De Etheopiër heeft in zijn eentje iets meer dan twee uur en zes minuten nodig voor de 42,2 kilometer. Maar William Koppers voelt zich net zo’n grote winnaar. In het dagelijks leven is hij projectmanager bij CSU, één van Nederlands grootste schoonmaakondernemingen met ruim 12.000 medewerker en 30 vestigingen. Met drie collega’s vormt William een team dat met  z’n vieren in estafettevorm de marathon aflegt.

Duw in de rug

In totaal brengt CSU acht teams op de been. De voorbije maanden heb ik ze als personal coach allemaal mogen begeleiden, de meesten aan de hand van een doelgericht trainingsschema. De eerste weken van training hielden voor William niet meer dan een kwartiertje actief zijn in. In eerdere jaren had hij wel gelopen, maar het sporten was bij hem helemaal op een zijspoor terecht gekomen. Samen met zijn collega’s de Estafettemarathon lopen, zag hij als een ideale duw in de rug om het lopen weer op te pakken als sportieve bezigheid.

De gedachte en insteek van William Koppers, passen volledig in wat de directie van CSU beoogt met deelname aan het sportevenement in Eindhoven. “De gezondheid van onze medewerkers gaat ons aan het hart. Door middel van diverse activiteiten en initiatieven stimuleren we tot een gezonde levensstijl. Onze inspanningen zijn gericht op het duurzaam inzetbaar houden van onze medewerkers. Sport is op dit vlak natuurlijk een middel bij uitstek. En krijgen we dan collega’s als William weer echt aan het lopen, dan past dat perfect binnen de filosofie”, zo verzekert John van Hoof, directievoorzitter bij CSU en zelf ook lid van één van de CSU-teams tijdens de Eindhovense Estafettemarathon.

Strak koppie

Op de zondagochtend van de Estafettemarathon komen de CSU-medewerkers samen in het Holiday Inn hotel in het Eindhovense centrum, op een steenworp afstand van de startstreep. De één komt binnen met een wit, strak koppie, de ander ontspannen en in meer of mindere mate luidruchtig. Tot de ‘witte, strakke koppies’ behoort Casper Schilder. Ik heb hem tijdens de voorbereidende maanden leren kennen als een zelfverzekerde, ervaren loper. “Nee joh, een schema heb ik niet nodig, ik red me wel. Tien kilometer mag geen probleem zijn voor mij”, zo klonk ’t tijdens de eerste kennismaking uit de mond van de Volendammer.

Maar deze ochtend straalt Casper wat minder zelfverzekerd. Hij is stil, afwezig terwijl in zijn nabijheid lopersverhalen worden gedeeld. Focus op de wedstrijd? William Koppers oogt daarentegen ontspannen. De laatste trainingen hebben hem alle vertrouwen gegeven in een goede afloop.

De klok tikt richting tienen. Gelijktijdig met alle toppers voor de marathon, gaan de eerste lopers van de Estafettemarathon van start. William Koppers bijt voor zijn team het spits af. Hetzelfde geldt voor zijn Rotterdamse collega Ariano Ramos Flor. Een klein kwartiertje voor de start krijgt Ariano nog hoge nood. De wedstrijdleider verzoekt alle lopers vriendelijk doch dringend het startvak op te zoeken. Ariano kijkt zenuwachtig om zich heen. Een plasplek is gewenst. Dan springt een Albert Heijn-filiaal in oog. ’s Lands grootste kruidenier biedt oplossing.

Jeetje, wat een tempo

Exact 10.00 uur klinkt het startschot. Vele duizenden zetten zich in beweging. Waaronder de acht eerste lopers van de CSU-teams. Inclusief Ariano, net op tijd terug. Ze krijgen ruim 10 kilometer voor de kiezen, waarna een collega het stokje overneemt. Ook die legt plusminus tien kilometer af, zoals vervolgens nog twee lopers per team.

De derde en vierde lopers van de diverse CSU-teams verzamelen zich in de lounge van het Holiday Inn hotel. De meesten drinken een kopje koffie. Collega Marco van Schijndel helpt meerdere van hen aan een app op de telefoon, waarmee lopers naar eigen keuze te volgen zijn. Die keuze valt vanzelfsprekend op de collega’s. De toppers onder de hele marathonlopers zijn nog makkelijker te volgen. Vanuit het hotelraam is te zien hoe zij na iets meer dan een uur bijna hun eerste van twee ronden van 21,1 kilometer hebben afgelegd. “Jeetje, wat een tempo”, is de reactie uit meerdere monden. Gelijktijdig arriveren op het eerste wisselpunt de collega’s, zo is te zien op de app. Tijd voor lopers nummer drie om zich naar hun start te bewegen. De nummers twee zijn onderweg en komen er aan.

Extra zwaar

Onder de nummers drie van de CSU-teams bevinden zich Nelly Schutte en Jannie Ophey. Beide dames krijgen het tijdens hun deel van de Estafettemarathon extra zwaar. Ze lopen onderweg een spierblessure op. Jannie zelfs al in het begin van haar afstand, Nelly met nog een kilometertje te gaan. Ze bijten door. “Een team van collega’s laat je niet in de steek”, geeft Nelly aan waarom niet aan opgeven is gedacht. Over teambuilding gesproken.

De slotlopers bevinden zich inmiddels op het parcours. In totaal doen zo’n 450 bedrijventeams mee. Het groen van alle CSU-teams springt fris in het oog, met op de rug bovendien groot het logo van Villa Pardoes. CSU loopt warm voor Villa Pardoes, staat op de shirts te lezen. In het zonovergoten Eindhoven deze najaarsdag letterlijk en figuurlijk.

Villa Pardoes biedt kinderen met een ernstige, mogelijk levensbedreigende ziekte in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar een gratis vakantieweek aan in en rondom De Efteling. Later deze middag krijgt Villa Pardoes-directeur Olaf Jungerius een cheque ter waarde van € 3.200,– overhandigd, per CSU-loper dus € 100,–. “Fantastisch”, zegt Jungerius, nadat hij de cheque uit handen van John van Hoof heeft gekregen. “Ik voel me net als jullie winnaar”, zegt hij tegen alle CSU-lopers. En dan grappend: “Maar als ik heel eerlijk ben, dan hoop ik dat jullie volgend jaar met een nog grotere groep deelnemen. Met hetzelfde bedrag per deelnemer als nu, is Villa Pardoes dan nog meer winnaar.”

Super dag

De hoop van de Villa Pardoes-directeur kan weleens waarheid worden. Het enthousiasme bij alle CSU-teams is groot. Aanstekelijk ook. Motiverend richting andere collega’s. “Het is een super dag, die smaakt naar meer”, klinkt het uit diverse monden. En ook Casper praat weer volop. Met ongeveer 45 minuten heeft hij een persoonlijke toptijd gelopen. Zijn zwijgen aan het begin van de dag was dus inderdaad focus. Een focus met een prachtig resultaat tot gevolg.

En William Koppers? Hij is meteen na het finishen van zijn collega’s richting woonplaats Den Bosch gegaan. Hij heeft nog een andere verplichting deze dag. Ik durf te voorspellen wat zijn eerste woorden zijn bij aankomst op zijn feestelijke plaats van bestemming: “Wie had dit drie maanden geleden voor mogelijk gehouden? Ik heb net ruim tien kilometer gelopen in een uur!”

De duw in de rug van zijn werkgever en collega’s heeft gewerkt. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

   

Terug