Beklimming Stelvio en Mont Ventoux ware belevenis Echt top!

Echt top!

Tussen de drukke werkzaamheden door en naast het passief beleven van alle speciale sportmomenten, op zoek naar een eigen sportieve uitdaging in 2014? Om grenzen te verleggen. Als fietsen of lopen tot de favoriete bezigheden behoren, dan is lang zoeken niet nodig. Op de flanken van de legendarische cols Mont Ventoux en Stelvio kom je volledig aan je trekken. Gegarandeerd een ware belevenis.

Enerzijds genieten van een prachtige omgeving, met een unieke natuur en cultuur. Anderzijds het leveren van een sportprestatie in het spoor van legendarische wielerhelden. Een meerdaagse trip naar de Mont Ventoux in Frankrijk of de Italiaanse Stelvio (en hun omgeving) heeft veel te bieden. Zeker met het sportieve doel als uitdaging.

Loodzwaar

De ‘gruwelijke berg’ Mont Ventoux ligt in de lieflijke Provence, met haar heerlijk geurende lavendelvelden en de gezellige terrassen onder platanen. Als de Provence the beauty is, dan is de Mont Ventoux the beast. Loodzwaar, in de zomermaanden zinderend heet. In voor- en najaar juist ijzingwekkend koud. Winderig, slopend. Bereid je maar voor op het ergste. Niet voor niets werden op deze berg de meest heroïsche gevechten geleverd en de meest verregaande offers gebracht.

Onlosmakelijk met de berg verbonden is de Engelsman Tommy Simpson, die op 13 juli 1967 vlak voor de top het leven liet. Samen met onder andere Nederlands eerste Tour de France-winnaar Jan Janssen, was Simpson in volle strijd. Plots moest hij de concurrentie laten lopen. Snel bleek, heel dramatisch, voor goed. Janssen won de etappe, maar was zich geen moment bewust geweest van het drama dat zich achter hem had afgespeeld. Oververmoeid? Doping? De exacte reden van de dood van Simpson zal nooit worden achterhaald.

Beroemd

De Stelvio is in één woord indrukwekkend. Het is de combinatie van het reusachtige Ortlermassief in het Noorden van Italië en de prachtig voor je uit lopende klim, die indruk op je maakt. Met rotsen, watervallen, sneeuw, nauwe tunnels, diepe ravijnen, schitterende vergezichten. De Passo dello Stelvio heeft alles om beroemd te zijn. Wat betreft natuur, cultuur. En sportief. De legendarische Italiaanse wielrenner Fausto Coppi beleefde hier zijn mooiste momenten. En de Stelvio zorgt altijd voor veel spektakel in de Ronde van Italië, vooral door het koude weer dat in het voorjaar op deze berg nog altijd een grote rol speelt.

Wilfried de Jong

Jaarlijks trekken de Mont Ventoux en de Stelvio dan ook veel belangstellenden. Voor het realiseren van een droom, het bedwingen van heroïsche flanken. De vele verhalen die hierover reeds zijn verschenen, maken duidelijk dat iedereen het als een beleving ervaart. Zo wijdt Wilfried de Jong in zijn boek ‘De man en zijn fiets’ uitgebreid uit over zijn beklimming van de Mont Ventoux. De Jong is in feite professioneel sportliefhebber, bekend op tv van onder meer Holland Sport en heeft in NRC en NRC Next wekelijks een sportcolumn. Daarnaast schreef hij meerdere sportboeken, waaronder ‘Kop in de wind’ en ‘De man en zijn fiets’.

Snot. Ik moest van het snot in mijn neus af. Mijn rechterhand deed dienst als zakdoek. Ik snoot. Hard. De gaten stonden weer open, frisse septemberlucht prikkelde achter mijn ogen. Ik slingerde het snot van mijn vingers en keek opzij. Het dal lag al een flink stuk onder me. De eerste vijf kilometer van de Mont Ventoux zaten erop.

Ik nam een slok uit mijn voorste bidon. De weeïge smaak van de dorstlesser bleef achter in mijn keel. Naast me reed de huurauto met achterin mijn tienjarige zoon Sonny. Hij had het raampje opengeschoven en hing naar buiten. ‘Hier stijgt het zes procent, straks wordt het tien, papa’, zei hij rustig, als een nieuwslezer die de feiten van de dag aan de kijker meldt. ‘Oké, bedankt’, zei ik. Mijn bidon zat weer in de houder. In Nederland was ik gewaarschuwd door vrienden. Na de eerste zes kilometer zou er een scherpe haarspeldbocht naar links komen, daarna begon de steile klim van de Mont Ventoux pas echt.

Flarden nevel waaiden me tegemoet. Ik hijgde. Ging staan. Weer zitten. En weer staan. Het was vechten tegen de zware wind. Het begon mistig te worden. ‘Je haalt het wel, papa’, hoorde ik Sonny zeggen. Uitzicht had ik niet. Ik haalde de ansicht van de zomerse Mont Ventoux voor de geest die ik in de kaartenmolen in Bédoin had zien staan.

Op prachtige wijze beschrijft De Jong zo in ‘De man en zijn fiets’ zijn uiteindelijk geslaagde uitdaging op de Mont Ventoux, waarvan de laatste zeven kilometer een volledig kaal landschap tonen. Zoals we beelden van de maan kennen. Vandaar ook de bijnaam ‘de kale berg’.

Flirten

Terwijl de Mont Ventoux tot ruim 1.900 meter reikt, neemt de Stelvio u in de Noord-Italiaanse regio Lombardije mee naar een hoogte van 2.758 meter. Aan de voet van de berg ligt het historische stadje Bormio, waarvan de inwoners ‘het zeggen met bloemen’. Er is geen huis of hotel te bekennen zonder bakken vol uitbundige viooltjes of geraniums, hangend aan vensterbanken en balkons. Toch ontbeert deze streek de kitsch van het aangrenzende Zuid-Tirol. Het landschap is aanmerkelijk ruiger. Bormio wordt gedomineerd door de loodrechte rotswand van de Monte Reit. Op vroege ochtenden flirten de bergtoppen vaak met vluchtige nevelslierten.

De schoonheid van natuur en cultuur ontgaat de loper en fietser vroeg of laat tijdens de beklimming van de Stelvio wel. Het te overwinnen hoogteverschil is ruim 1.500 meter, vergelijkbaar met de Mont Ventoux. Met een gemiddeld stijgingspercentage over zo’n 20 kilometer van 8 tot 9 procent. Net iets minder dan de Mont Ventoux. Maar het grote verschil tussen beide cols is de lucht, die in de laatste kilometers van de Stelvio vanaf zo’n 2 kilometer hoogte ijler en ijler wordt.

Heroïsch karakter

De ijle lucht geeft een extra dimensie aan de beklimming van de Stelvio, aan de uitdaging die je in een prachtige omgeving met de natuur aangaat. Zoals het drama Simpson en het maanlandschap de Mont Ventoux een extra heroïsch karakter geven. Het maakt dan ook niet uit voor welke berg je kiest. De Stelvio en de Mont Ventoux bieden alle ingrediënten voor het beleven van je uitdaging. Voor zowel de Stelvio als de Mont Ventoux kan ik als loper en als fietser uit eigen ervaring spreken: écht top!

Terug