Durf te zijn wat je drijft …

Vijf jaar geleden alweer, in de zomer van 2016, maakte ik kennis met de zeiltalenten Kiran Badloe en Maxime Jonker. Ik raakte meteen onder de indruk van hun gedrevenheid. Vol passie vertelden ze over hun ambitie, met succes deelnemen aan de Olympische Spelen.

Het raakte me en ik besloot bij het Watersportverbond aan te kloppen met het verzoek Kiran en Maxime intensief te volgen richting Tokyo20. Waarom? Om letterlijk te verhalen over wat er om de hoek komt kijken voor een topsporter bij het nastreven van grote sportieve doelen. Hoe lang en hoe zwaar een traject is dat leidt naar succes. Of naar teleurstelling, ook een topsportleven biedt immers geen garanties.

Een blik achter de topsportschermen dus. Het Watersportverbond vond het een goed idee. En ook mijn voorstel om behalve Kiran en Maxime nog twee andere toptalenten te volgen vond gehoor. Vier jaar volg ik nu ook Lilian de Geus en Nicholas Heiner en met Kiran en Maxime spelen zij de hoofdrol in het boek Gedreven door de wind, dat vanaf 1 november in de boekhandel ligt.

Het wordt een boek vol verhalen over successen én teleurstellingen, uitgebalanceerde trainingscampagnes, media en mentale kwetsbaarheid. Maar ook hoe om te gaan met corona, frustraties, rivaliteit, de waarde van familie, het stoppen met trainers, blessures en de keuze tussen vrienden en sport. Ik durf zonder voorbehoud te stellen dat Gedreven door de wind niet alleen een sportboek is, maar ook een uitgave die inspireert om stil te staan bij ‘wat drijft mij?’ in het leven. Zowel zakelijk als privé.

Lilian, Nicholas, Maxime en Kiran hebben mij in ieder geval aangezet tot het beantwoorden van de vraag waaraan ik in mijn leven écht plezier beleef. Voor een groot deel komt dat overeen met wat ik al jaren doe: het schrijven over sport, het vertalen van de kracht van sport naar de bedrijfsvloer, het coachen en trainen van management- en verkooptalent op de werkvloer en het begeleiden van mensen bij het realiseren van een sportieve uitdaging, op de fiets of hardlopend.

Behalve inspiratie haal ik ook een duidelijke boodschap uit de verhalen van de vier topzeilers, waarvan Kiran, Lilian en Nicholas ook daadwerkelijk naar de Spelen in Tokyo gaan. Lilian en Kiran zijn zelfs als regerend wereldkampioen favoriet voor goud. Maar ik had het over de boodschap van het viertal. Met regelmaat verzorg ik bij bedrijven en individuele personen mijn merksessie ‘Wie ben ik? MERK wie ik ben!’. In feite geeft deze sessie antwoord op de vraag wat je drijft. In één adem met Kiran, Lilian, Maxime en Nicholas geef ik inmiddels altijd de boodschap mee dat plezier in wat je doet in ieder geval de basis van alles is.

Of je ambities najaagt op het werk, of een uitdaging aangaat op het sportieve vlak, als je geen lol hebt in alles wat je moet doen om je doel te bereiken, dan houdt het vroeg of laat op. Wordt door topsporters trainen enkel als ‘verplichte kost’ gezien, dan kunnen niet alle opofferingen worden opgebracht om uiteindelijk tijdens een grote wedstrijd succesvol te zijn. Hetzelfde geldt voor jou. Wil je succesvol managen, of een echte verkoopprofessional worden in je vak, wil je een sportieve uitdaging realiseren zoals het lopen van marathon, zonder plezier te beleven aan de weg ernaartoe is succes uitgesloten.

Is de gedrevenheid aanwezig, heb je lol, dan is er veel mogelijk in het leven. Zo weet ik uit eigen ervaring. En dat zie ik ook al jaren van dichtbij bij Kiran, Maxime, Nicholas en Lilian. De komende maanden rond ik Gedreven door de wind met veel passie af. Met trots presenteer ik het boek dit najaar. Ik raad je aan het te lezen, als sportliefhebber, als manager en/of als mens. Stel je gelijktijdig de vraag ‘wat drijft mij’? Wellicht kan ik je helpen bij het vinden van het antwoord. Heel graag. En heb je helder wat je wilt, dan heb ik standaard nog een boodschap: als telt niet, durf te zijn wat je drijft!

Tjerry van Schijndel

Terug